בשנים האחרונות יותר ויותר חברות וארגונים מציעים שירותי ייעוץ לכלכלת המשפחה לעובדים ומשפחותיהם, כחלק מסל ההטבות. ייעוץ כלכלי נכון מאפשר בנייה של אסטרטגיית השקעות נכונה, שליטה מבוקרת על התקציב החודשי, חסכון פנסיוני נכון, והקניית בטחון ושקט כלכלי לעובד ולמשפחתו. במקום להוסיף צ'ופרים ולהשקיע משאבי ענק בהמרצת העובד, מעבירה החברה את הכדור אל ידיו של הפרט, ומציידות אותו בסל כלים המבטיח התמודדות כלכלית נכונה לטווח הארוך. הרווח, כמובן, הוא של שני הצדדים.
הבעיה היא לא במשכורת
כולנו מכירים את המשא ומתן השוטף שבין עובד ומעביד. הראשון מעוניין להעניק כמה שיותר לעובד בתחום התקציב הנתון, והשני שואף להגדיל את הנתח האישי שלו מהעוגה. אך לאחר שהוסכמו התנאים דומה שרק חלק מהעבודה נעשתה, שכן סכום המשכורת אינו המרכיב היחידי בשגשוג הכלכלי של העובד, ולעיתים דרושה יד מכוונת, שתבטיח כי הכספים הושקעו במקום הנכון ויאפשרו מתן שקט כלכלי ויציבות למשפחה. בנקודה זו מגדילות בשנים האחרונות חברות וארגונים ראש, ולצד סל ההטבות השוטף מציעות לעובדיהן גם שירותי ייעוץ לכלכלת המשפחה, המאפשרים לכל אחד מהעובדים ליהנות מבנייה אישית של תוכנית אסטרטגית בהתאם לצרכים האישיים. השירות הייחודי, הניתן על ידי אתי קרקו מ"פלוס" – לחכמת מימון המשפחה, מאפשר מפגשים של אחד על אחד בין העובד ובן\בת זוגו ליועצת כלכלית – הנהנית מניסיון עשיר בייעוץ למשפחות ממגזרים שונים וברמות הכנסה מגוונות. הייעוץ הכלכלי מאפשר להתמקד במספר נקודות, שפעמים רבות אינן זוכות להתייחסות נאותה מצד העובד, ועלולות לגרום לתחושה של מחסור תמידי ו"תקיעות" ביחס למציאות הכלכלית בשטח. כך לדוגמא: התנהלות שוטפת מול פרץ ההוצאות הצפוי עם הקמת משפחה, חסכון והשקעת כספים בנכס משפחתי, ארגון תוכניות הפנסיה ואימוץ שגרת חסכון חודשית, וכמובן: מציאת פתרונות אלטרנטיביים להגשמת היעדים הכלכליים. פעמים רבות מגלה העובד במהלך הייעוץ כי באותו סכום הכנסה הוא יכול ליהנות מרמת חיים גבוהה יותר, ולהפנות את המשאבים הקיימים לטובת השקעות מניבות בטווח הארוך. מהלך הכנת הייעוץ לארגון זוכה בשנים האחרונות לתגובות נלהבות מצד המעבידים והעובדים, שנהנים מתחושת שליטה ובטחון רב יותר, לצד יתרונות של עלייה משמעותית במוטיבציית העובד, הגדלה בתפוקה, וחיזוק יחסי עובד-מעביד.
לדעת מה שאנחנו לא יודעים
בין הנושאים המרכזיים שמטופלים במסגרת הייעוץ הכלכלי מושמת התמקדות בתוכניות החסכון הפנסיוני וחסכונות הנלווים, שפעמים רבות מוזנחים על ידי העובד ומתקבלים באופן טבעי כחלק מחבילת התנאים שמעניקה החברה. במהלך הייעוץ תבנה היועצת תוכנית להשגת יעדים כלכליים, שתאפשר ניתוב נכון יותר של תזרים המזומנים במשפחה, לצד הגדלת המודעות של העובד לאפיקי ההשקעה המשתלמים יותר, שבדרך כלל נכללים כחלק מתנאי ההעסקה – אך אינם מוערכים כנדרש, מבחינת חסכון ורווחיות וביחס לתוכניות אחרות. כך לדוגמא:
חסכון פנסיוני | כיום על פי חוק חייב כל מעסיק לשלם פנסיה לעובד, ומאפשר התחלה של החסכון בגיל צעיר – מהלך המקנה וותק רב יותר בתוכנית וצבירת סכום גדול יותר לקראת גיל הפרישה. עובדים רבים אינם מודעים לדינאמיקה הייחודית של קרנות הפנסיה, ומגלים במהלך הייעוץ כי ההתמדה וההפרשה החודשית היא הערובה שלהם לשקט נפשי ורווחה בגיל מתקדם. במהלך הייעוץ רשאי העובד לשקול האם ירצה להוסיף תשלומים פרטיים לחסכון הפנסיוני, להתאים את התוכנית ביחס לחסכונות של בן\בת הזוג, וללמוד כיצד לקרוא את הדוחות ולעקוב באופן עצמאי אחר תגמולי החסכון וההפרשות החודשיות.
קופות גמל וקרנות השתלמות | עובדים רבים אינם מודעים ליתרונות שמציעים בעבורם אפיקי השקעה דוגמת קרנות השתלמות וקופות גמל. מסלולים אלו נחשבים אפיקי השקעה מומלצים, היות ואינם כרוכים בתשלום מס על הרווח – בזמן שכל תוכנית חסכון רגילה או השקעה בשוק ההון מחייבת תשלום של 20% מס על הרווחים. במהלך הייעוץ נבחן את סל ההשקעות הכולל של המשפחה, לצד אפשרות לניתוב חלק מהמשכורת להשקעה באפיקים משתלמים אלו – המעודדים את העובד להתמיד במקום עבודתו, ומעלים את המודעות לסל ההטבות שמעניקה החברה.
חסכונות פרטיים | איך מנצלים את הבונוסים וה"הכסף הקטן" כדי לצאת לדרך כלכלית חדשה? במהלך הייעוץ נבחן דרכים שונות לחסכון חודשי בהתאם לסך ההוצאות החודשיות, שיאפשר להפנות משאבים ללימודים, טיפולי בריאות ותמיכה בילדים או בהורים לעתיד. במסגרת הייעוץ נבחר את ההוצאות השוטפות של הבית, המקומות בהם ניתן לחסוך, ונגדיר יעדים כלכליים הניתנים להגשמה – להמרצת העובד להמשך פעילות כלכלית מושכלת.
סל שלם של פתרונות
הייעוץ הכלכלי הוא כלי נפלא להעצמת העובד. במקום לדרוש עוד ועוד כספים, שלא פעם מתבזבזים על אורח חיים בזבזני או השקעות לא נכונות, יכול העובד ומשפחתו ליהנות מתוכנית כלכלית בהתאמה אישית, לצד בחינת סך ההכנסות של הבית וחיפוש אחר מקורות מימון נוספים. כך לדוגמא, שליטה בהוצאות החודשיות והפנייה של כספים באופן שוטף לתוכניות חסכון באפיקים שונים, יכולה להוות התחלה של דרך כלכלית חדשה משפחה, שתאפשר בעוד מספר שנים רווחה כלכלית. למי שעדין לחוצים על קנייה של דירה ומחפשים דרכים לגיוס ההון הנדרש, ניתן לבחון אפשרויות של קניית דירה להשקעה – שבעוד מספר שניים תעלה מערכה ותאפשר גריפת רווחים נאים לקראת רכישת הנכס המשפחתי הסופי. במקרים אחרים ניתן לבחור אפשרויות של השקעה בשוק ההון (בייעוץ צמוד בלבד), התאמת תוכניות התשלום למצב הכלכלי הנתון, וגיבוש סגנון חיים המתאים להכנסה הנוכחית: כך שבזמן שהעובד חוסך, הוא יכול ליהנות משגרת חיים נעימה ומרגיעה. אתי קרקו, מיסדת "פלוס" לחכמת מימון המשפחה, מוסיפה: "משפחות רבות מגיעות אלי ומדווחות על מצוקה כלכלית מצטברת, שאינה מאפשר לבני הזוג לחשוב על שיפור באיכות חייהם בטווח הקרוב. בדרך כלל אנחנו מגלים שהבעיה אינה במשכורת (ופעמים רבות אותה מצוקה ניכרת גם בבעלי הכנסה גבוהה מאוד) אלא בהתנהלות מול המציאות הכלכלית בשטח. שינוי נכון של אורחות החיים, עשיית סדר בחשבונות וחשיבה לטווח הארוך, הם כלים בטוחים להגשמת יעדיה הכלכליים של המשפחה, וזהו המפתח לבניית שגרה יציבה ורגועה, המאפשרת לעובד להתמקד בעבודה. אינטרס זה הינו משותף הן לעובד והן למעביד, ומאפשר הידוק הקשרים בין הגוף הכלכלי לעובדיו, לצד שיפור שביעות רצון של העובד ומשפחתו".
לפרטים נוספים אודות שירותיי הייעוץ מבית "פלוס" לעובדי חברות וארגונים לחצ\י כאן