איך חוסכים לקראת משכנתא, מה עושים עם הכסף מהחתונה, ואיך מגבשים תוכנית כלכלית הגיונית, שמאפשרת לזוג צעיר ליהנות מחסכון חכם לצד רמת החיים הרצויה.
הכסף מהחתונה
פעמים רבות הורי הזוג עוזרים לסבסד את עלויות החתונה, וההכנסות המתקבלות מהצ'קים הולכים ישירות לחשבון המשותף של בני הזוג. אם לפתע קיבלתם סכום כסף רציני, כדאי לחשוב פעמיים איך להשקיע את הסכום. זוגות רבים נוטים לשמור את החיסכון בתוכניות שמציע הבנק, אך במקביל לוקחים הלוואות במטרה לפתח עסק או לרכוש דירה. אם נכנס לחשבונכם סכום רציני מומלץ לשקול דרכים נוספות להתנהלות פיננסית, מעבר לתוכניות הבנק הרגילות. כיום עומדים לרשותכם מגוון מסלולים רווחיים לטווח הקצר או הארוך, דוגמת חסכון דרך חברות הביטוח או באמצעות יועצי השקעות. שימו לב ל"תעודות הסל", המציעות בדרך כלל מסלולי חסכון מגוונים בעמלה נמוכה יחסית, ומאפשרות מימוש מיידי של הסכום.
זיכרו: הבנק הוא לא הכתובת היחידה להשקעות – מומלץ לפנות ליועצי השקעות המתמחים בנושא.
מתקדמים למשכנתא
אם החלטתם לרכוש סוף כל סוף נכס משלכם, לקיחת משכנתא היא צעד משמעותי בעל השלכות לטווח הארוך. לפני שנכנסים לתהליך מומלץ לבדוק כמה כסף עומד לרשותכם, על מנת להחליט האם נכון בשלב זה לרכוש נכס או להמשיך לשכור ולחסוך – עד שתגיעו לסכום של בין 50%-40% הון עצמי (מערך הנכס המבוקש).
כיום דורשים הבנקים הון עצמי התחלתי של לא פחות מ-30% מערך הנכס המבוקש. את שארית הסכום יציעו לכם הבנקים כהלוואה לטווח הארוך במסלולים ותנאים שונים, דוגמת מסלול משכנתא בריבית קבועה צמודה למדד, משכנתא הצמודה לריבית הפריים (המפורסמת מדי חודש ע"י בנק ישראל), או משכנתא משתנה בהתאם לריבית שקובע הבנק. במקרה ואין ברשותכם את הסכום הדרוש, ניתן להתארגן להשגת היעד על ידי גיבוש תוכנית כלכלית, בה תפרישו סכומי חסכון חודשיים במטרה לגייס את ההון הדרוש. גם אם יש ברשותכם כיום הון של 30% משווי הנכס, מומלץ לנסות להגיע למדרגה של כ-50% מהסכום – על מנת שההוצאה החודשית על המשכנתא תאפשר לכם לגדל ילדים ולחיות בשלום עם המשכנתא בשנים הבאות.
מומלץ לקחת בחשבון: בחישוב סכום ההפרשות לטובת המשכנתא יש צורך לחשב את הוצאותיכם בטווח של שנים ארוכות קדימה. מומלץ לסגור על החזר חודשי של משכנתא בגובה של בין 25%-20% מההכנסות נטו של שני בני הזוג, בכדי להבטיח שתוכלו לעמוד בתשלומים גם כשיגיעו הילדים ובמקרה ותתקלו בהוצאות בלתי צפויות.
כמו כן, מומלץ שלא לפרוש את המשכנתא על תקופה של מעל 20 שנה, בכדי להימנע מתשלומי ריבית גבוהים בצורה משמעותית. למרות הפיתוי, גם אם תפרשו את תשלומי המשכנתא לתקופה ארוכה מ-20 שנה, תגלו כי סכום ההחזר החודשי אינו נמוך בצורה משמעותית לעומת משכנתא עד 20 שנה. כל זאת בעוד שהריבית שנוספה למשכנתא (כתוצאה מפרישת התשלומים מעל 20 שנה) גבוהה בהרבה.
זיכרו: משכנתאות בריבית קבועה בארץ הן תמיד ללא מדד. כלומר: יש להוסיף לתשלום החודשי את עלות המדד השנתי.
לפרטים נוספים אודות תהליך לקיחת המשכנתא: לחץ כאן
ביטוחים וחסכונות
כחלק מהתארגנותכם הפיננסית הגיע הזמן לחשוב גם בכיוון של חסכונות וביטוחים. כדי שתוכלו להיות שקטים לגבי העתיד, מומלץ להתחיל לחסוך כבר בגיל צעיר – כאשר הפניית סכומים קטנים לתוכניות חסכון ופנסיה יהפכו בעוד שנים לכסף גדול.
פנסיה – כיום על פי חוק חייב כל מעסיק לשלם פנסיה לעובד. חוק זה פועל לטובתכם, היות וככל שמתחילים לחסוך בשלב מוקדם יותר, כך צוברים וותק רב יותר בתוכנית ובסופה של דרך נהנים מסכום גדול יותר בגיל הפרישה. גם אם אתם מפרישים כיום סכומי כסף לתוכנית פנסיונית במסגרת מקום עבודתכם, מומלץ לבדוק את תנאי החסכון הפנסיוני, כולל דמי ניהול, תוכנית החסכון ואפיקי ההשקעה. לחוסכים בגיל צעיר מומלץ להתייעץ עם סוכן פנסיוני מוסמך אודות ניתוב החסכון לאפיקי השקה המעניקים סיכוי רב יותר (שוק ההון).
קרן השתלמות – אפיק השקעה נוסף שעומד לרשותכם כעצמאים או כשכירים הן קרנות ההשתלמות. קרנות ההשתלמות נחשבות לאפיק השקעה מומלץ, היות ואינן כרוכות בתשלום מס על הרווח (בדומה לקרן הפנסיה) בזמן שכל תוכנית חסכון רגילה או השקעה בשוק ההון מחייבת אתכם בתשלום 20% מס על הרווחים. בנוסף לכך, קרנות ההשתלמות מאפשרות לכם פדיון של הסכום בכל 6 שנים, הן מוכרות לצורכי מס לעצמאיים, ולעיתים אף מסובסדת גם על ידי המעביד לשכירים (המשלם 75% מתוכנית קרן ההשתלמות). את החסכונות שבקרנות ההשתלמות מומלץ לשמור לגיל הפרישה, או לפתוח קרן השתלמות בכל שנה – כך שתוכלו ליהנות מאפשרות שנתית לפדיון הסכום בעת הצורך.
חסכון לילדים – למרות שבתחילת הדרך יש הרבה הוצאות, בעיקר כאשר מרחיבים את המשפחה, מומלץ כבר עכשיו להתחיל להפריש סכומים קטנים לטובת הילדים. הפנייה של הסכומים המתקבלים מביטוח לאומי יכולה לטובת חסכון יכולה להיות התחלה יפה, כאשר בהמשך מומלץ להפנות סכומים נוספים לצורך זה.
לפרטים נוספים וייעוץ אישי בנושא תוכנית כלכלית לזוגות צעירים לחצ\י כאן