שלב 1 – הכרת בבעיה
עצמאים ובעלי עסקים משפחתיים שאני מלווה, הרבה פעמים מתקשים לעקוב ולבחון את דו"ח ההוצאות למול ההכנסות ברמה החודשית. המשמעות היא שהם לא באמת יודעים כמה הרוויחו בסוף החודש (לאחר ההוצאות). יתרה מכך, בעלי עסקים רבים מנהלים את הכנסות והוצאות העסק יחד עם הוצאות המשפחה ומעבירים את הוצאות המשפחה על חשבון העסק. התוצאה היא איבוד שליטה בתקציב המשפחתי וקושי בהכרת מצבה הכלכלי האמיתי של המשפחה. אתם אמנם מרוויחים מהעסק ומביאים משכורת יפה הביתה, אך אין לכם מושג לגבי גובה ההוצאות וכך אט אט אתם שוקעים למצולות המינוס.
הוצאתי משפחות רבות שמנהלות עסק עצמאי מחוסר השליטה והבלבול בין התקציב המשפחתי לתקציב העסקי. אתם מוזמנים להיעזר במדריך זה וליצור איתי קשר לפגישת יעוץ בנושא.
שלב 2 – הכרה במלכודת ההוצאה המוכרת
רבים מבעלי העסקים מניחים שהוצאה מוכרת אינה מכבידה להם על התקציב ולכן ידם קלה על חשבון ההוצאות והם מוצאים את עצמם מפזרים את כספי העסק לטובת הוצאות המשפחה. כך תופח חשבון ההוצאות העסקי ללא קשר לרמת ההכנסות.
שלב 3 – הפרדת חשבונות
הפעולה הראשונה שתוציא אתכם ממעגל אי הוודאות היא הפרדה מוחלטת בין חשבון הבנק של העסק לחשבון הבנק של המשפחה. כלומר כדאי לפתוח בבנק חשבון נפרד לעסק וחשבון אחר למשפחה.
שלב 4 – התקציב המשפחתי והתקציב העסקי
הגדירו מראש אילו הוצאות יצאו מחשבון הבנק העסקי ואילו הוצאות מחשבון הבנק המשפחתי. באופן כללי התקציב העסקי צריך לכלול הוצאות שקשורות לעסק ואילו המשפחתי הוצאות משפחתיות. לדוגמא, אם אתם משתמשים ברכב המשפחתי לצרכי העסק כל הוצאותיו יהיו מהחשבון העסקי. הטלפון הסלולרי המשמש אתכם לעסק יכוסה אף הוא מתקציב העסק. לעומת זאת מיסי העירייה שחלים על הבית ישולמו מהחשבון המשפחתי, גם אם אתם עובדים מהבית.
שלב 5 – הכנסה חודשית קבועה
לאחר שתדעו מהם ההוצאות של העסק למול הכנסותיו תדעו מהי המשכורת שבאפשרותכם למשוך ולהעביר לחשבון המשפחתי. ומכיוון שאצל עצמאים התמונה לא כל כך ברורה בשל התנהלות מול ספקים, לקוחות ותנאי תשלום משתנים, אני מציעה שתבחנו את ההוצאות מול ההכנסות בשנה הקודמת. בחנו כמה השתכרתם נטו לאחר ניכוי הוצאות, הורידו 10% (בשל הוצאות בלתי צפויות) וחלקו ל 12, כך תקבלו את המשכורת החודשית שתוכלו להעביר לחשבון המשפחתי. בצורה זו המשפחה תלמד להתנהל לפי רמת הכנסה קבועה. המודעות הזו תיצור מצב בו תהיו יותר מודעים להוצאות העסק ותמנעו מבזבזנות יתר. מצד שני תכירו גם במסגרת ההוצאה המשפחתית למול רמת ההכנסה החודשית.
שלב 6 – ומה אם יש רזרבות?
ואם העסק עולה על פסים של הצלחה, אני ממליצה לשמור את העודפים בחשבון ולא להעבירם לחשבון המשפחתי. כך תהיו פחות בלחץ מול הבנק וגם מול ספקים. גם תהיו פחות לחוצים לקבל עבודה בכל תנאי. בסוף השנה אם נשאר כסף, כדאי להחליט מה לעשות עם העודפים – להעביר לחשבון המשפחתי או להשאיר את הכסף בחשבון העסקי לצרכי השקעה או לשימושים אחרים.
מזמינה אתכם לשיחת יעוץ שתעזור לכם לצאת ממעגל ההוצאות הבלתי נגמר של המשפחה:
054-4289810, ety@flus.co.il
ליצירת קשר לחצ/י כאן.